Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Cercle d’Economia defensa l’amnistia però reclama renunciar a la unilateralitat i al referèndum

ARTICLES - ZONA 2

El Cercle d’Economia defensa l’amnistia per “millorar el clima de convivència a Catalunya” i “avançar en la normalització del país”, un posicionament que va expressar ahir en una nota d’opinió en la que l’entitat afirma que “ni el passat ni els seus protagonistes poden ser una llosa col·lectiva” i aposta per una amnistia que sigui “un gran acord entre els principals partits d’àmbit espanyol i els partits nacionalistes”.

El Cercle assenyala que la mesura hauria d’estar blindada jurídicament perquè el Tribunal Constitucional no la pugui tombar i hauria de suposar l’acceptació per part dels independentistes del marc constitucional. En aquest sentit, el Cercle demana renunciar a la unilateralitat i aparcar un referèndum d’autodeterminació que “en les circumstàncies actuals resulta inviable”.

“Les reafirmacions en la unilateralitat són incompatibles amb qualsevol pacte dirigit a la normalització política”, avisa el Cercle, que reclama als partits independentistes “un exercici de realisme i pragmatisme”. “Sense renunciar a les seves idees, perfectament legítimes, el que s’ha esdevingut els últims anys exemplifica els costos d’una estratègia maximalista que, ara com ara, s’ha demostrat inviable”, apunta l’entitat.

El Cercle també envia un missatge als partits espanyols, als que insta a posar-se d’acord per aprovar l’amnistia al Congrés. “Som conscients que l’actual conjuntura ho dificulta enormement, però no podem deixar d’advertir dels riscos que implicaria aprovar (les mesures de gràcia) tan sols per aconseguir la investidura”, afirma. Segons l’entitat, una llei d’amnistia “o es discuteix de manera oberta i plural amb autèntic sentit d’Estat” o pot afectar la qualitat de l’estat de dret. “Aquesta disjuntiva se l’han de plantejar tant les forces que impulsaran aquesta llei com els partits que, d’entrada i legítimament, s’hi oposen”, assenyala.

L’entitat també advoca per crear un “estat autènticament federal” i fer de la reforma del sistema de finançament “una prioritat” de la legislatura. “Els dos grans partits majoritaris, PP i PSOE, haurien de ser capaços de posar sobre la taula una gran proposta de pacte territorial”, diu el Cercle, que demana que sigui “ambiciosa i audaç” i “rescati l’esperit inicial de la Constitució del 1978” establint les bases que “facilitin la convivència”. En aquest sentit, advoca per una opció federal, i per fer un nou Estatut d’Autonomia per a Catalunya. Aquest text, sí, assenyala que s’hauria de sotmetre a referèndum.

L’entitat insta a què la qüestió territorial deixi de ser una “arma llancívola” amb finalitats electorals i diu que el problema de Catalunya no és només el camí equivocat que va agafar l’independentisme, sinó també, i abans, el trencament del consens estatutari que es va produir amb la sentència del 2010”, avisa. El Cercle també creu que cal aclarir la distribució competencial Catalunya i l’Estat, i blindar per a Catalunya “competències exclusivesllengua, ensenyament, cultura, el dret civil propi, l’ordenació territorial o l’organització interna de l’administració autonòmica”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8