Un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) que analitza les experiències de dones afectades per covid persistent apunta que el 90% pateix fatiga i un 60% taquicàrdies. L’anàlisi, que se centra en les vivències d’aquest col·lectiu durant el període previ al reconeixement científic de la malaltia, indica que les dones afectades per covid persistent experimenten una gran variabilitat en la simptomatologia. El més comú és la fatiga (90%), seguida de taquicàrdia (60%), cefalea (60%) i pèrdua de memòria (60%). L’estudi indica que els brots són “imprevisibles” i “oscil·len en intensitat”, amb “una percepció del propi cos com si fos una bateria que s’acaba ràpidament”.
Pel que fa als sentiments de les dones envers aquesta situació, l’estudi remarca que oscil·len des de la ràbia i tristesa fins a l’acceptació. Amb tot, el document indica que “el canvi de vida significatiu és el punt central de les narratives”. “Les dones afectades reporten limitacions laborals i a la llar, amb una clara necessitat d’acompanyament i feina adaptada a les seves condicions”, subratlla.
L’estudi, realitzat per metges i metgesses de CAMFiC i infermers de l’AIFiCC, s’ha fet a partir d’entrevistes a dones d’entre 25 i 55 anys amb sospita o antecedents de covid-19 i amb simptomatologia persistent com fatiga, dispnea, taquicàrdia i malestar emocional. Van ser seleccionades per metges de família i associacions d’afectades.
Amb l’objectiu “d’explorar les vivències de les dones afectades per covid persistent, descriure la seva afectació emocional i apropar-se a les seves necessitats de salut, laborals i socials”, es van fer entrevistes individuals semi-estructurades i un grup triangular amb tres dones afectades per recollir les seves vivències.
L’estudi es va fer en una zona urbana entre maig del 2020 i desembre del 2021, quan la covid persistent encara no estava reconeguda oficialment com a malaltia.