Quan al 5G encara li queda més d’un 75% del seu desenvolupament, grans empreses internacionals ja comencen a avançar com serà la vida amb un 6G que portarà amb si hologrames amb finalitats metges, milers de drons volant sobre les ciutats o carreteres que controlin la velocitat dels vehicles.
Aquestes són només algunes de les aplicacions més probables que portarà el 6G (de fet algunes són tècnicament possibles ja amb 5G), segons van posar de manifest els experts que van participar la setmana passada en els Diàlegs EFE Perspectives de la IA Generativa, el Big Data i les xarxes 5G per a les Telecomunicacions.
El 6G, que multiplicarà per deu la velocitat de transmissió de dades i permetrà la transmissió de vídeo en altíssima qualitat amb una latència de 0,1 mil·lisegons, pràcticament en temps real, té inicialment prevista la seva arribada per a 2030, encara que les primeres aplicacions podrien avançar-se a 2026 fruit de la competència entre la Xina, els Estats Units i Corea del Sud.
José Ignacio Ruiz, gerent de Portfolio de GoHub Ventures, fons especialitzat en solucions de programari per a empreses altament tecnològiques, ha destacat que tant el 5G com en el futur el 6G ofereixen possibilitats que “abans semblaven ciència-ficció”, encara que per al seu desenvolupament fa falta que les empreses vegin molt clar el retorn de la inversió.
Hologrames per a l’assistència sanitària
Entre aquestes aplicacions destaquen les sanitàries, com la creació d’hologrames en temps real que permetin una assistència primària sense desplaçaments físics, si bé “per a això es necessitarà una tecnologia sense fil molt potent com el 6G”, va dir Héctor Donat, director executiu de Fivecomm, signatura dedicada a buscar solucions i aplicacions per a les xarxes 5G. El 6G permetrà connectar cambres de molt alta resolució que es podran utilitzar, per exemple, perquè un metge doni instruccions en directe per a operar remotament a un pacient amb robots connectats. “Això implica a més millores en el terreny de la sostenibilitat, perquè estalvies desplaçaments i la seva consegüent petjada de carboni, però també millora la capacitat d’assistència, perquè el mateix doctor pot fer més treball del que fa normalment diàriament”, va dir Donat.
Reducció de les llistes d’espera
A més de reduir llistes d’espera aquesta tecnologia democratitzarà l’accés a la sanitat: “No hi ha especialistes de tot a tot arreu i, amb aquesta xarxa podràs tenir un robot en un poble petit i a un expert a la Xina operant en remot”. No obstant això, al 5G encara li queda molta vida, com ha assegurat, Javier López, fundador i CTO de Kenmei, companyia dedicada a millorar les xarxes de telecomunicacions amb l’ús d’intel·ligència artificial i ‘big data’, per a qui al 5G “li falta probablement el 75% del desenvolupament”.
El canvi d’una mena de xarxa a una altra “no es fa en salts” sinó en processos continus i graduals: “cada any començarà a desenvolupar-se una mica més el 5G fins que es converteixi en un 6G primera versió”. El 6G també portarà usos revolucionaris que canviaran la vida diària de les persones, va dir Donat, que es va mostrar convençut “convençut” que hi haurà “centenars de milers de drons” volant simultàniament a les ciutats. Aquesta possibilitat necessita “una capacitat massiva de xarxa que ara el 5G no pot donar”.