Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2023, el 13% dels infants de 6 a 12 anys tenen obesitat. El percentatge augmenta fins al 34% si s’hi afegeix el sobrepès, i en els dos casos hi ha una bretxa entre famílies amb més o menys recursos.
El percentatge d’obesitat entre els nens i nenes de grups socials menys afavorits dobla el dels que pertanyen a la classe social més afavorida (17% i 8%, respectivament). Pel que fa a l’excés de pes (sobrepès i obesitat), afecta el 40% dels infants de famílies amb pocs recursos i el 28% dels del grup més afavorit. També hi ha diferències entre nens i nenes: el 16,5% dels nens tenen obesitat, pel 8% de les nenes; el 39% dels nens tenen excés de pes, pel 29% de les nenes.
Es calcula que entre un 8% i un 10% dels casos d’obesitat tenen causes genètiques i que un percentatge similar és fruit d’efectes secundaris d’altres patologies o tractaments mèdics, però el gruix dels casos d’obesitat i sobrepès són conseqüència de la suma d’una alimentació poc saludable, basada en aliments rics en greixos i sucres, i un estil de vida sedentari.
A més, el 90% dels infants que arriben a l’adolescència amb obesitat la continuaran patint en l’edat adulta i tindran una esperança de vida entre 5 i 10 anys inferior que els seus contemporanis.