El Palau de Pedralbes acull aquest dimecres la gran final de la cinquena edición dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, més coneguts com el ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala.
Divuit finalistes opten a convertir-se en el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya i Andorra. Lleida arriba a la final amb dos estudiants de cuina, Josep Borell i Júlia Ibars, de l’Escola d’Hoteleria del Pallars; Barcelona és el territori amb major representació i les seves escoles aporten quatre estudiants de cuina i cinc de sala. Tarragona (dos alumnes de cuina i quatre de sala) i Andorra (un de sala) tanquen la selecció.
El jurat ha valorat, una vegada més, l’alt nivell dels aspirants després de dos semifinals eliminatòries en directe realitzades a l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona. A la primera semifinal, celebrada el 19 de març, van participar 23 candidats de Barcelona i Girona-, i a la segona (5 d’abril), altres 14 alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Andorra.
Des de 2021 els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de tot Catalunya —i des d’aquest any també d’Andorra— en un format de concurs presencial.
El propi Josep Lladonosa, els germans Torres i Pep Moreno -que sumen quatre Estrellas Michelín- encapçalen el jurat.
Dues receptes per als finalistes de la modalitat de cuina i cinc serveis per als aspirants de sala
Els vuit finalistes de l’apartat de cuina hauran de preparar avui dues receptes amb quatre racions i una per emplatar. La primera serà un mig-raust de pollastre amb llet d’ametles, i la segona serà una recepta lliure amb Arròs Bayo com a ingredient principal. Pel que fa a la modalitat de sala, els finalistes hauran de superar cinc proves, cadascuna amb una durada de cinc minuts. Hauran de fer servei de taula, tiratge i prescripció de cervesa, elaboració d’un expresso, elaboració d’un còctel i servei de precisió de cava.