Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Deu consells de salut per a protegir els nostres avis i àvies a l’estiu

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que els cops de calor són la primera causa de defunció relacionada amb el clima, i que poden agreujar malalties com la diabetis o les malalties cardiovasculars

ARTICLES - ZONA 2

La calor és un factor de l’entorn que pot afectar enormement la salut. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que els cops de calor són la primera causa de defunció relacionada amb el clima, i que poden agreujar malalties com la diabetis, l’asma, els trastorns mentals i les malalties cardiovasculars, entre altres.

El nombre de persones exposades a la calor extrema està augmentat exponencialment a causa del canvi climàtic en totes les regions del món. L’any 2023, a Europa van morir 70.000 persones a conseqüència de la calor soferta entre juny i agost, segons dades proporcionades per la mateixa OMS.

La vulnerabilitat a la calor depèn de factors fisiològics, com l’edat i l’estat de salut. En aquest context, i en el marc del Dia dels Avis, que se celebra el 26 de juliol, PromoFarma, comparteix les claus per a cuidar els més grans durant aquesta època tan delicada de l’any.

Consells per a cuidar la salut dels avis entre altes temperatures

Quan les temperatures són tan altes, en persones majors, és fonamental evitar la descompensació de les seves possibles malalties cròniques, la situació de deshidratació; i, un quadre més greu: el cop de calor: la calor afecta la capacitat de regulació de temperatura corporal, molt més en els nostres majors.

Consells bàsics (i de sentit comú), aplicables a tota la població, però que no hem de deixar de recordar als nostres avis i àvies:

  1. Beure aigua, encara que no sempre tinguin set. Les persones d’edat avançada no noten tant aquesta sensació de set. Alguns consells per a aconseguir que s’hidratin bé són: establir una certa freqüència (per exemple, cada dues hores, beure aigua a petits xarrups). En alguns casos, també pot ser útil programar alguna alarma-recordatori (com es fa per a la presa de medicació). Una altra opció és emplenar una ampolla o gerro d’aigua de 1,5 L al matí, per a quantificar quan es va bevent al llarg del dia.
  2. Evitar les begudes alcohòliques i amb cafeïna (cafè, te), perquè contribueixen a una major deshidratació. Així com les molt ensucrades.
  3. Incloure aliments amb gran contingut d’aigua en cada menjar. Alguns exemples serien les cremes fredes, gaspatxo, fruites i hortalisses ben sucoses (síndria, meló, préssec, cogombre, amanides…).
  4. També és aconsellable evitar menjars copiosos, amb abundants grasses i/o molt picants, especialment abans d’anar a dormir.
  5. A casa, s’han de guardar els medicaments en el lloc més fresc del domicili; i només retirar-los de la farmàcia quan siguin necessaris (no emmagatzemar-los).
  6. A escala d’estil de vida, cal procurar que es vagin refrescant i que romanguin en llocs frescos, climatitzats i/o ombres. Dins de l’habitatge, és recomanable tenir les persianes baixades durant les hores centrals del dia. I obrir per a ventilar bé a primera i última hora.
  7. Evitar sortir durant les hores més caloroses del dia. Els passejos, les compres i els encàrrecs, millor a primera hora o al capvespre, quan afluixi la calor ambiental.
  8. La roba, és millor que sigui fresca, de colors clars i folgada, que no quedi massa ajustada al cos. L’ús de barrets i ulleres de sol és molt necessari.
  9. Ningú ha de romandre dins d’un vehicle estacionat i tancat, encara que sigui durant poc temps.
  10. És aconsellable realitzar una vigilància activa dels familiars majors i/o que pateixin malalties cròniques, sobretot: insuficiència renal, malalties metabòliques, sobrepès i trastorns de l’estat d’ànim. També podem interessar-nos pels veïns d’edat avançada, i comentar-los que ens avisin si necessiten alguna cosa.

Guia d’actuació enfront d’una persona amb símptomes d’esgotament per altes temperatures o sospita d’un cop de calor:

  1. Primer la traslladarem a un lloc fresc i ombreig.
  2. Procurarem refrescar-la activament: donant-li aigua per a beure a petits xarrups; retirant l’excés de roba o afluixant-la; ventant-la; i/o aplicant draps humits sobre la pell (o, si es troba molt acalorada, aplicant aigua fresca directament).
  3. Avisarem i demanarem ajuda, si és necessari, telefonant al 112 (nombre d’emergències).
  4. Si la persona perd el coneixement i/o pateix vòmits, haurem de recolzar-la de costat en la posició de seguretat. Sempre que sigui necessari, cal procedir amb les pautes de primers auxilis mentre esperem assistència mèdica.

Així doncs, cuidar la salut dels més majors, com a persones especialment vulnerables a les altes temperatures, és una mesura vital per a prevenir complicacions o problemes que puguin sorgir per la calor extrema tan característica d’aquesta època de l’any.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8