Un grup d’investigadors ha presentat proves de l’existència d’un conducte subterrani i potencialment accessible sota un pou obert a la Lluna, situat a uns 130 metres de profunditat i amb 45 metres d’ample, segons va publicar ahir ‘Nature Astronomy’.
L’estudi, encapçalat per la Universitat de Trento (Itàlia), aporta informació sobre la geologia lunar i el seu paper com a possible refugi per a futures missions tripulades a la superfície del nostre satèl·lit.
Els investigadors van analitzar dades de radar de la sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), de la NASA, obtinguts en la Mar de la Tranquil·litat, el lloc on l’ésser humà va trepitjar per primera vegada el satèl·lit, el 1969. Fa almenys mig segle que els científics han teoritzat sobre si existeixen túnels sota la superfície de la Lluna i la nova recerca pretén posar fi al debat en assenyalar l’existència d’un conducte que seria un tub de lava buit.
A la superfície de la Lluna s’han trobat més de 200 fosses, algunes de les quals, denominades “claraboies”, estan formades per ensulsiades d’un tub de lava subjacent.
L’equip va tornar a analitzar, amb noves tècniques complexes de processament de senyals, les dades obtingudes per la sonda LRO en 2010 de la Mar de la Tranquil·litat, la fossa més profunda coneguda de la Lluna, amb un radi de 100 metres, parets verticals o sortints i un sòl inclinat
Així van observar un augment de la lluentor del radar al costat oest de la fossa i, mitjançant simulacions, van arribar a la conclusió que poden explicar-se per la presència d’una cavitat o conducte que s’expandeix des del costat oest del fons del pou. Els autors suggereixen que els tubs o conductes volcànics podrien ser una característica comuna sota les planes lunars. El conducte es troba a una profunditat d’entre 130 i 170 metres; té una longitud d’entre 30 i 80 metres i una amplària d’uns 45 metres. La cova també és potencialment plana o inclinada 45 graus.