Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Consells per a conduir la nostra moto per una ciutat

ARTICLES - ZONA 2

Les motos continuen sent el transport estrella en el 2025, de fet, la seva venda ha crescut un 7% en el primer trimestre de l’any 2025, comparat amb el mateix període de l’any anterior. La raó és que els seus avantatges són innombrables, un estudi de www.amv.es va mostrar que els nous moteros, que abans utilitzaven un cotxe, s’estalvien gairebé 500 euros a l’any en combustible, revisions, reparacions, pàrquing, assegurances o impostos. Però a més, segons reflecteix el mateix estudi també suposa un estalvi en temps de gairebé 25 minuts diaris en els desplaçaments. A això cal afegir la seva facilitat per a conduir-les i aparcar-les.

Per tot això, a les ciutats cada vegada es veuen més motos, i, encara que ja hem vist els avantatges que tenen, també hi ha una sèrie de perills si no es prenen unes certes precaucions. Aquí teniuuna sèrie de consells per a conduir la nostra moto de la forma més segura possible per una ciutat.

1. Utilitzar un equipament adequat
Independentment del recorregut que realitzarem és fonamental ser conscients que en una moto el xassís som nosaltres, per la qual cosa fer servir un bon casc, que sigui homologat i que s’ajusti perfectament al nostre cap, una jaqueta amb proteccions, guants, botes o calçat tancat i pantalons és imprescindible per a la nostra protecció en cas de sofrir un accident.

2. Fer-nos veure quan circulem
Hem d’usar els intermitents en iniciar la marxa i sempre que realitzem maniobres com la sortida d’una rotonda, un avançament a un altre vehicle, un gir o un canvi de sentit. És molt important que la resta dels usuaris de la via sàpiga amb antelació quins seran els nostres moviments en la calçada. A més, és convenient usar una armilla reflectora.

3. Circular amb precaució
Una
velocitat inadequada és un dels principals motius d’accident. Per això, és recomanable respectar els límits de velocitat per a cada via i adaptar-la en funció de les circumstàncies del trànsit. A més, hem d’utilitzar sempre els retrovisors, cal mirar per ells sempre que realitzem una maniobra. I girar lleugerament el cap a banda i banda quan sigui possible ens serà de gran utilitat per a saber què succeeix al nostre voltant, especialment als carrers estrets que solen tenir una visibilitat més limitada i poden tenir obstacles com a cotxes aparcats en segona fila. I vigilar sempre el no circular per la dreta empegats als cotxes aparcats, ja que un conductor podria obrir la porta sense mirar.

Finalment, haurem de maximitzar la precaució al circular pels carrils per a bus-taxi-moto, si a la nostra ciutat està permès fer-ho, perquè tant els taxis com els autobusos poden fer parades inesperades pel que haurem de circular el més possible per la seva esquerra.

4. Detenir la moto correctament
Quan anem a parar en un semàfor és molt més segur fer-lo a un costat del carril i no en el centre, d’aquesta manera evitarem que el vehicle que circula darrere de nosaltres pugui xocar-nos, a més a l’hora de tornar a rodar no obstaculitzarem la circulació d’altres vehicles. Tampoc hem de tenir pressa per accelerar en el canvi de llum del semàfor.

5. Mantenir la distància de seguretat
Sempre cal mantenir una distància prudencial amb el vehicle que ens precedeix per a anticipar-nos a una frenada imprevista. I mai hem de situar-nos en el seu angle mort, ja que podríem col·lidir amb ell si realitza un gir i no s’ha adonat de la nostra presència.

6. Ull amb els vianants
Quan se circula per una ciutat cal prestar especial atenció als vianants, perquè poden passar sobtadament un pas de zebra, baixar o pujar d’un autobús en les parades o escurar o avançar-se a la llum d’un semàfor. Per això, és fonamental reduir la velocitat i estar molt atent als possibles moviments dels vianants.

7. Prestar molta atenció a alguns elements de les ciutats
Les ciutats
 tenen una sèrie d’elements que poden comportar perill i provocar un accident si no estem prou atents a ells, els experts de AMV ens detallen els més comuns:

  • Passos de vianants i marques viàries: Són un parany per als motoristes. La seva pintura lliscant no facilita l’agarri dels pneumàtics a l’asfalt. El més recomanable és intentar passar per ells sense realitzar acceleracions brusques, ja que, podem patinar i acabar a terra.
  • Tapes de claveguera i sots als carrers: Cal prestar especial atenció a les clavegueres que estan sobre elevades en la calçada, o a les quals estan mal col·locades i als sots, ja que poden provocar la pèrdua de control de la nostra moto.
  • Brutícia en la calçada: Les taques d’oli que solen trobar-se en les gasolineres, els garatges, etc. poden ser un perill afegit per a la nostra conducció.
  • Raïls de tramvia: Un altre perill molt comú que sol causar algun accident, són els raïls del tramvia que es troben en determinades ciutats, com per exemple Barcelona. Cal tenir extrem compte amb ells, i sobretot a l’hivern amb la pluja, ja que es tornen molt relliscosos.

8. Manteniment de la nostra moto
No
tot és tenir precaució quan es condueix per una ciutat, també és necessari realitzar un bon manteniment a la nostra moto, aquests són els aspectes fonamentals que tot motorista ha de tenir en compte:

  • Pressió i estat dels pneumàtics. Convé revisar la seva lectura sempre amb la llanda freda. La pressió adequada varia entre el pneumàtic davanter i darrere. Per part seva, la profunditat de la banda de rodada ha de ser la correcta, d’acord amb les indicacions del fabricador.
  • Greixatge i tibat de la cadena. S’ha de llevar la brutícia i greix de la cadena cada 500 quilòmetres en condicions normals. A més, la tensió es pot comprovar amb un tornavís, desplaçant cap amunt la cadena i realitzant el tibat a continuació.
  • Comprovar les llums, intermitents i clàxon. Tant els intermitents com el llum d’encreuament, llum de fre posterior, llums llargues i clàxon han de funcionar. Convé revisar prèviament el circuit elèctric.
  • Revisar els nivells de líquids. L’oli, el líquid de frens i el refrigerant.
  • Comprovar les pastilles de fre. N’hi ha prou amb mirar entre el disc i la pastilla per a conèixer el seu desgast.

9. Tenir una bona assegurança per a circular per ciutat
I
 com, malgrat prendre totes les precaucions, un contratemps pot ocórrer en qualsevol moment, és fonamental tenir una bona assegurança que ens cobreixi en cas d’accident. Els experts recomanen triar l’assegurança de moto que millor s’adapti al pressupost i les necessitats de cada usuari. Si es fa un ús intensiu de la moto per una ciutat, la modalitat de segur més recomanable seria la de “Tot Risc” perquè a més de la cobertura de danys a tercers, cobreix els “danys propis” de la moto en accidents, amb contrari, o sense ell. També és molt aconsellable cerciorar-se d’incloure les cobertures de grua (assistència en viatge), accidents del conductor i/o equipament. No obstant això, hi ha molts factors que poden influir en la decisió sobre la modalitat d’assegurança a contractar (antiguitat i valor de la moto, edat i experiència del motorista…) i les cobertures opcionals a afegir (ús de la moto, quilòmetres dels trajectes…).

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8