Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Cinc persones del Solsonès rebran suports de proximitat gràcies al projecte Som Rurals, Som de Muntanya

Les necessitats identificades més flagrants són la falta de transport públic, falta d’hores d'acompanyament psicològic a l’hospital de la comarca i habitatges molt aïllats territorialment que dificulten la situació personal de les persones per accedir als serveis o a la comunitat que necessiten

ARTICLES - ZONA 2

El projecte Som Rurals, Som de Muntanya (SR-SdM) que es va iniciar a l’abril del 2023, ja s’està executant als diferents territoris participants. En concret, a Solsona, de la mà de l’Associació AMISOL, una de les set entitats executants del projecte, continuen les trobades i taules tècniques entre professionals del Consell Comarcal, Àrees Bàsiques de Salut i de l’entitat per fer el seguiment dels casos de forma contínua.

Hi ha un total de cinc persones que estan sent ateses actualment, gràcies al projecte. Són persones que pertanyen als municipis de Pinós, Sant Llorenç de Morunys i La Coma i la Pedra, d’entre 35 i 75 anys amb problemàtica de salut mental que venen derivades dels Serveis Socials Bàsics de la comarca.

Durant els últims anys, les entitats d’ALLEM han detectat un increment de les situacions d’aïllament i soledat en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Per aquest motiu, el projecte pretén evidenciar la desigualtat i discriminació que provoquen les mancances citades per les persones que les pateixen i desplegar un suport social de proximitat per un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones que es troben en aquesta situació.

Concretament, des de l’AMISOL, s’identifica que una de les necessitats més flagrants i urgents al Solsonès és millorar la xarxa de transports, ja que fora de la capital de comarca no hi ha pràcticament opcions de transport públic i, per temes mèdics importants (operacions, visites a alguns especialistes, proves…) les persones s’han de desplaçar a Manresa, a 45 minuts, que és on hi ha l’hospital de referència. A més a més, el Solsonès és una comarca rural i extensa, amb molta pagesia disseminada i només alguns petits nucli de població, de manera que per poder comprar les persones s’han de desplaçar a la capital de comarca i el fet de que hi hagi moltes cases aïllades territorialment, dificulta les relacions amb la comunitat. Així doncs, les professionals del projecte remarquen la necessitat d’augmentar aquesta xarxa de transports i millorar-ne la seva accessibilitat, per permetre que les persones puguin desplaçar-se amb autonomia entre els diferents municipis de la comarca on hi ha atenció sanitària, social i comunitària.

Pel que fa a l’accés als recursos sanitaris bàsics i especialitzats, l’hospital de Solsona té Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA), però les persones no poden rebre les hores que necessitarien d’acompanyament psicològic per la manca de recursos sanitaris en aquest serveis més especialitzats, que són els que permeten a les persones tenir una vida més autònoma.

Pel que fa a l’accés a l’habitatge, se segueix reclamant una solució a la manca d’oferta d’habitatges pel col·lectiu, també de lloguer social per a poder començar vides autònomes i arrelades al territori. El Solsonès és una comarca amb habitatges molt aïllats territorialment que dificulten la situació personal de les persones per accedir als serveis o a la comunitat que necessiten. Per aquest motiu, cal poder fer arribar aquests suports als nuclis petits i facilitar la vida independent a les persones a través de la figura o figures de suport que facin un acompanyament regular i de proximitat per tenir una vida més plena i de més qualitat.

 

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8