Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Brussel·les avisa que no s’assolirà l’objectiu de disminuir un 30% els microplàstics que s’alliberen a la UE el 2030

La CE també veu “poc probable” reduir un 25% la contaminació atmosfèrica que amenaça la biodiversitat dels ecosistemes

La comissària europea a càrrec de Medi Ambient i Resiliència de l'Aigua, Jessika Roswall, en la presentació de l'informe sobre 'Zero Pol·lució'

ARTICLES - ZONA 2

La Comissió Europea ha avisat que no s’assolirà l’objectiu de disminuir un 30% els microplàstics alliberats al medi ambient el 2030. Així ho ha dit la comissària a càrrec de Medi Ambient i Resiliència de l’Aigua, Jessika Roswall, en la presentació de l’informe sobre ‘Zero Pol·lució’, que monitora l’evolució dels objectius climàtics fixats per Brussel·les pels pròxims cinc anys. Les dades presentades també apunten que serà “poc probable” fer caure un 25% la contaminació atmosfèrica als ecosistemes de la Unió Europea on hi ha una amenaça de la biodiversitat. Per contra, l’informe afirma que sí que s’assoliran els objectius de reduir més del 55% les morts prematures per contaminació de l’aire, així com l’ús dels pesticides químics el 2030.

“Anem en la bona direcció, però continua havent-hi reptes, per això ens hem de centrar en una millor aplicació sobre el terreny als estats membres: només una aplicació oportuna i ambiciosa de les nostres polítiques ens permetrà crear un entorn millor per tots”, ha expressat Roswall aquest dilluns durant la presentació de la segona edició de l’informe ‘Zero Pol·lució’.

Els objectius de reducció de la contaminació a la UE pel 2030 es van fixar el 2021 i formen part del camí marcat per Brussel·les per aconseguir la gran fita climàtica: que la UE sigui climàticament neutral el 2050. La primera edició de l’informe que monitora els reptes del pla d’acció de la CE per assolir la “contaminació zero” es va publicar el 2022.

Segons les dades recollides per l’executiu comunitari a través de l’Agència Europea del Medi Ambient, hi ha dos objectius que van “en el camí” d’assolir-se el 2030: la reducció del 55% de l’impacte de la contaminació de l’aire en la salut, és a dir, de les morts prematures per aquesta raó, i la disminució del 55% de l’ús i el risc dels pesticides químics.

D’altra banda, hi ha tres objectius que Brussel·les considera “probable” que es compleixin. Són la reducció dels residus de plàstic del mar en un 50% d’aquí a cinc anys, la caiguda en un 50% de la venda d’antimicrobians per a animals de granja i en l’aqüicultura, i la disminució de l’ús dels pesticides químics més perillosos un 50%.

“La bona notícia és que, en general, anem pel bon camí. La qualitat de l’aire ha millorat, l’ús dels pesticides ha disminuït i els antimicrobians també, i per primera vegada registrem un descens en les escombraries de plàstic a les nostres platges. Això és encoratjador”, ha apuntat Roswall.

Objectius inassolibles

Tot i això, la sueca ha alertat que la UE continua tenint “reptes” en àmbits com el transport i la gestió dels residus, o la contaminació acústica i els contaminants químics. “Els productes químics de sempre, com els ‘pfas’, són una preocupació creixent per la salut pública i un tema molt present, i amb raó, en el debat públic”, ha indicat la responsable comunitària de Medi Ambient.

“L’exposició a algunes substàncies químiques ha disminuït, cosa que és positiva, tanmateix, a vegades aquestes se substitueixen per alternatives que són igualment tòxiques”, ha afegit.

En aquest sentit, l’informe presentat aquest dilluns detecta diversos objectius que l’Agència Europea de Medi Ambient considera “poc probable” que s’assoleixin o que, directament, la UE està “fora del camí” per aconseguir-ho.

Així, les dades assenyalen que serà poc probable que reduir “significativament” la generació total de residus, així com disminuir un 25% la contaminació atmosfèrica als ecosistemes de la UE on hi ha una amenaça a la biodiversitat. També serà difícil fer caure un 50% la pèrdua de nutrients dels fertilitzants orgànics i minerals el 2030.

En la llista de fites que l’informe considera que la UE està “fora de camí” per assolir-les hi ha  la reducció d’un 30% dels microplàstics que s’alliberen a la UE, la disminució d’un 50% dels residus municipals i la baixada d’un 30% de les persones amb trastorns crònics per la contaminació acústica causada pel soroll del transport.

“La revisió dels objectius de contaminació zero demostra que és urgent actuar més en àrees clau per reduir les pèrdues de nutrients i el seu impacte en el medi ambient, reduir l’impacte del soroll en la salut i reduir la contaminació dels plàstics”, ha defensat, al seu torn, la directora executiva de l’Agència Europea del Medi Ambient, Leena Ylä-Mononen.

“La UE ha de canviar a models de consum que aportin més valor als ciutadans i, al mateix temps, reduir el consum en les àrees que provoquen un impacte mediambiental més gran. En unes altres paraules: hem de consumir menys, millor i de forma diferent”, ha sentenciat.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12