La Comissió Europea ha presentat aquest dijous una estratègia per ampliar els acords de col·laboració de la Unió Europea amb tercers països en l’àmbit digital per fer front a un “panorama geopolític complex”. Concretament, el pla de Brussel·les aposta per cooperar amb altres països en camps com el desenvolupament de la intel·ligència artificial, la prevenció de ciberatacs o la protecció de les anomenades infraestructures crítiques. La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per Sobirania Tecnològica, Henna Virkkunen, ha assegurat que l’objectiu és “preservar l’ordre internacional basat en regles”. Entre les mesures que planteja l’executiu hi ha la posada en marxa de fàbriques d’intel·ligència artificial en “països aliats”.
“Vivim una profunda revolució digital que està transformant les economies i societats a escala global. Això té lloc en un context geopolític més desafiant que mai. En aquest entorn, la UE fa un pas cap endavant com un soci estable i fiable, profundament compromès amb la cooperació digital amb els nostres aliats i socis”, ha dit Virkkunen. “La IA és massa fonamental pel futur com per reduir-la a la recerca de la supremacia entre les potències”, ha afegit.
Així, l’estratègia de Brussel·les busca “unir forces” amb tercers països per desenvolupar la IA, però també per lluitar contra ciberatacs, la desinformació o els atacs a infraestructures crítiques. Segons ha defensat la vicepresidenta de la Comissió Europea, l’estratègia té per objectiu ampliar les associacions internacionals de la UE en l’àmbit digital i “aprofundir” les associacions i diàlegs ja existents. “Això permetrà a la UE enfortir la seva competitivitat tecnològica i la seva seguretat, així com la dels seus socis”, ha assegurat l’executiu.
En aquest sentit, el pla plantejat per Brussel·les preveu fomentar inversions publicoprivades per “donar suport” a la transició digital dels països socis amb la construcció de fàbriques d’IA o inversions en ciberseguretat o interoperabilitat. Tot i això, la Comissió Europea ha matisat que vol crear aquestes fàbriques en països “que comparteixin” els valors de la UE.
A més del desenvolupament de la IA, l’estratègia de Brussel·les busca cooperar també en l’àmbit dels semiconductors, les tecnologies quàntiques o el 5G i el 6G, per establir uns llindars “mínims” de desenvolupament que facilitin la cooperació en la matèria entre la UE i els tercers països.
Alhora, la Comissió Europea també vol “aprofundir la cooperació” en seguretat i defensa des de la perspectiva digital. En un comunicat, l’alta representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha avisat que les tecnologies digitals “són fonamentals” per a la defensa. “Ho veiem arreu, des de la intel·ligència artificial en el camp de batalla a Ucraïna fins als ciberatacs patrocinats per estats contra països de la UE”, ha indicat.
L’estratègia presentada per la Comissió Europea és fruit d’una petició feta pel Consell Europeu -on s’asseuen els estats membres- l’abril del 2024, quan van demanar a l’executiu comunitari i a l’alta representant que elaboressin una “comunicació conjunta” davant “la necessitat de reforçar el lideratge de la UE en qüestions digitals globals”.
La UE ja manté des de fa temps una cooperació activa en matèria digital amb països d’arreu del món a través dels Consells de Comerç i Tecnologia -que manté amb l’Índia, per exemple-, així com a través d’altres acords com els Tractats de Comerç Digital amb Singapur i Corea del Sud.