L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’ahir l’exposició ‘Bruixes de dol’, una instal·lació artística que ofereix un recorregut per l’estigmatització, la invisibilització i els diferents tipus de violències que han rebut les dones, en especial les del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l’actualitat. La mostra es podrà veure a l’Espai iX de l’IEI fins al 30 de març vinent.
Aquesta exposició itinerant està comissariada per l’escriptora i periodista Ivet Eroles, autora del llibre ‘Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit’. El títol fa referència al poemari ‘Bruixa de dol’ de la poeta ponentina Maria Mercè Marçal, que va escriure entorn del simbolisme de la figura de les bruixes i d’altres elements relacionats, sempre amb perspectiva de gènere.
La proposta inclou l’obra de diferents artistes, com la il·lustradora Cesca Gelabert, la fotògrafa Rut Solé o la música original del pirinenc Arnau Obiols. També conté una entrevista exclusiva a la filòsofa i activista feminista Silvia Federici, referent internacional en l’estudi de la cacera de bruixes, de la qual destaca la seva obra ‘Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva’.
‘Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals’ és una producció del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura i altres entitats. Es va estrenar el juliol de 2024 al Dansàneu a la Guingueta, amb motiu de la commemoració sobre el 6è centenari de les Ordinacions d’Àneu, la llei contra la bruixeria més antiga de tota Europa (1424-2024), d’origen aneuenc.