Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

“Amb l’actual model turístic no hi haurà tercera generació del sector”

Experts debaten a Lleida sobre el futur i citen la manca de mà d’obra, la precarietat laboral o l’estacionalitat com a grans reptes

FOTO_ Diputació Un moment de la jornada celebrada ahir al Col·legi d’Economistes

ARTICLES - ZONA 2

La seu de Lleida del Col·legi d’Economistes de Catalunya va acollir ahir una jornada en el marc del 4t Congrés d’Economia i Empresa de Catalunya ‘Repensar el model de negoci turístic a les comarques de Lleida-Pirineus’, una trobada que va servir per exposar algunes de les preocupacions que viu el sector i per presentar l’estudi ‘Els empresaris turístics de la Costa Brava, Costa Daurada, Terres de l’Ebre i Lleida-Pirineus davant el futur del sector’, on s’ha enquestat un centenar d’empresaris i directius turístics catalans sobre l’impacte del turisme i la necessitat de repensar el model de negoci atés el creixement actual des de la pandèmia.

Pel que fa a les principals conclusions de l’estudi, aquest identifica reptes estructurals com la voluntat del sector de continuar creixent, l’alta estacionalitat que pateix, l’impacte ambiental, la manca de mà d’obra, les dificultats per retenir el talent i la precarietat laboral, un punt aquest últim on els implicats reclamen millores salarials o l’impuls de la formació contínua. Segons l’estudi, els dirigents perceben que el negoci funciona bé i no són partidaris de limitar el creixement, mentre advoquen per evitar la saturació i reformular el model actual. En aquest sentit, aposten per la creació de hubs d’innovació per oferir nous productes i per la innovació tecnològica i la digitalització.

La jornada també va incloure una taula rodona que va comptar amb la participació de Juan Antonio Serrano, alcalde de Vielha e Mijaran i vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Cel Feliu, presidenta dels Càmpings de Lleida, Ramon Solsona, gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida, i Natàlia Daries, directora del departament d’Economia i Empresa i professora del grau en Turisme de la UdL.
Els quatre experts van destacar la necessitat de combatre la precarietat laboral, la pressió fiscal i burocràtica i la urgència de protegir les empreses locals davant l’arribada de grans cadenes dedicades al turisme, que “posen en perill la identitat i viabilitat de les empreses familiars”. Serrano va ser un dels ponents més vehements amb la situació que viu el sector i va afirmar que “cal ser contundent amb la limitació i prohibició absoluta dels habitatges d’ús turístic”.

En aquest sentit, va dir que els HUT són un fenomen que està “trencant el turisme” i que “no es pot parlar de desenvolupament turístic si no garantim primer que la gent que hi treballa i hi viu pot trobar un habitatge digne”. “A Vielha, cada mes marxen entre 2 i 3 famílies per això”, va afegir. D’altra banda, va advertir que no hi haurà tercera generació del sector a les terres de Lleida i el Pirineu “a causa de les segones residències i els pisos turístics estacionals”.

Un altre tema que es va tractar va ser l’augment de la taxa turística. Solsona i Serrano creuen que és “injusta” i que no s’està aplicant bé perquè “no tenen res a veure les necessitats de Lleida amb les de Barcelona”, malgrat que en general els experts ho veuen com un bon instrument per fer que els visitants contribueixin a finançar serveis que, actualment, assumeixen els residents.

La Generalitat aprova el nou decret per ajornar la pujada de la taxa turística

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, confia que el Parlament convalidi el decret que ajorna l’aplicació de la taxa turística “al més aviat possible”. El ple del Parlament va aprovar la setmana passada l’augment de la taxa turística però va demanar tramitar-la com a projecte de llei. En canvi, va tombar el decret que n’ajornava la posada en marxa. Ahir, el Consell Executiu ha aprovat un nou decret per garantir l’ajornament per “donar seguretat jurídica i confiança” al sector. Paneque va apel·lar a la “responsabilitat” dels grups parlamentaris per convalidar-lo “al més ràpid possible” i confia que el projecte de llei es pugui aprovar abans de l’octubre. Paral·lelament, el Govern està negociant la llei que regula l’augment de la taxa, que el Parlament va aprovar al ple en forma de decret però va demanar tramitar com a projecte de llei per incloure el “consens” dels grups parlamentaris. La intenció és la llei pugui ser aprovada abans de l’octubre.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8