Alpicat va tancar amb bona nota la primera edició de la seva mostra de Mostra de Curtmetratges, un esdeveniment que enguany es va dur a terme com una mena de banc de proves de cara al futur, per al qual ja s’està treballant.
La Unió i l’Ajuntament van ser al capdavant de l’organització d’aquesta mostra, que en la seva estrena va projectar quatre curts dirigits per creadors joves i amb veu femenina i de Ponent. La jornada va comptar amb la presència de tres de les quatre directores, amb l’única excepció de Laura Castelo, que no hi va poder assistir per motius professionals, i el seu lloc el va ocupar Rosa Monrous, actriu protagonista del curt ‘Un pessic de mel’. Totes elles van explicar anècdotes i van oferir detalls al voltant del procés de creació de les seves cintes. Els organitzadors van mirar que les quatre propostes seleccionades tinguessin alguna mena de lligam amb Alpicat. Així, per exemple, Lluna Gasión és d’Alpicat, i algun fragment del seu curt està gravat a Alpicat.
Totes les directores es van mostrar molt satisfetes per aquesta primera edició de la Mostra de Curtmetratges d’Alpicat i van animar els organitzadors a seguir endavant amb el projecte i a fer-ho en un espai, La Unió, que compta amb les condicions i els mitjans tècnics idonis per tal de poder exhibir aquest tipus de propostes.
En la mateixa línia, el públic assistent també va poder gaudir de la iniciativa i tothom va encoratjar els organitzadors a donar continuïtat el festival, que en aquesta primera edició van evidenciar que el festival és viable tècnicament i que hi ha hagut una bona rebuda per part del públic, amb la qual cosa ja s’està treballant per a la segona edició, en què es preveu obrir una línia de col·laboració amb l’Escola Dr. Serés i l’Institut d’Alpicat.
Els quatre curts seleccionats en aquesta edició inaugural que es van poder veure el divendres a La Unió van ser ‘Dir adéu’, creat el curs 2023-24 pels alumnes de la ZER de Torrelameu amb Maria Lores al capdavant i sota el paraigües de ‘Cinema en curs’, un projecte de pedagogia del cinema i amb el cinema a escoles i instituts; ‘Un pessic de mel’, de la lleidatana Laura Castelo, una obra que vol donar visibilitat a la pobresa severa que existeix a Espanya i una crítica social del sistema capitalista en el qual vivim; ‘Vera’, de la també lleidatana Lluna Gasión, un exercici d’intimisme simbòlic al voltant de les pors i emocions de dos amigues davant els canvis; i ‘Sopluig’, d’Aline López, l’emotiva història d’una manera que perd la custòdia dels seus fills. L’actuació de la cantautora alpicatina Nina Raich va posar el contrapunt musical a la vetllada.