Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Almenar i Alcarràs, els pobles amb més granges de Catalunya

Menys de 10 empreses integradores controlen el 30% de les explotacions porcines i Vall Companys lidera el rànquing amb 361

FOTO_ ACN En primer pla, diversos porcs en una granja catalana

ARTICLES - ZONA 2

La demarcació de Lleida s’ha consolidat com un dels principals motors del sector porcí català, tant pel volum d’explotacions com pel pes de les grans empreses integradores. Catalunya compta actualment amb 7,9 milions de porcs, gairebé el doble que fa 30 anys. Aquest increment ha anat acompanyat d’una forta concentració de la producció: menys explotacions, però molt més grans. Si el 1993 cada granja tenia de mitjana 374 porcs, avui la xifra s’enfila fins als 1.901 animals per explotació. Segons l’Enquesta sobre l’Estructura de les Explotacions Agrícoles, el Segrià és la comarca catalana amb més explotacions de porcí, amb 767 granges, seguida de la Noguera amb 684. Juntament amb Osona, aquestes dues comarques concentren més del 38% de totes les explotacions. L’Urgell i el Pla d’Urgell també destaquen, amb prop de 300 granges cadascuna, mentre que la Segarra supera les 200.

A escala municipal, Almenar és la població amb més granges, fins a 110, seguit d’Alcarràs, amb 95, Artesa de Segre i Lleida en tenen més d’una setantena i amb 50 50 explotacions al seu territori figuren municipis també lleidatans com Agramunt (Urgell), Juneda (Garrigues), Torregrossa (Pla d’Urgell), Montgai (Noguera) i Gimenells i el Pla de la Font (Segrià). A més, vuit empreses gestionen el 30% de les més de 5.000 explotacions porcines de Catalunya. Entre aquestes destaca el grup Vall Companys, amb seu a Lleida, que lidera el rànquing amb 361 explotacions. Prop del 81% de les granges funcionen sota el model d’integració, que segons el Grup Sanejament Porcí de Lleida, respon a criteris de rendibilitat i supervivència econòmica.

Ordeig afirma que s’explicarà l’origen del brot de pesta porcina “sigui quin sigui”

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va explicar ahir a RAC1 que a principis de la setmana vinent està previst rebre un primer informe de l’auditoria impulsada per l’IRTA al CReSA per part de quatre experts externs, amb el suport de dos experts de la institució.
En aquest sentit, va garantir que quan tinguin les primeres informacions es compartiran i que s’explicarà l’origen de brot “sigui quin sigui”. El conseller va insistir que, de moment, totes les hipòtesis estan obertes i va reconèixer que hi ha “molts dubtes” sobre l’origen i sobre com es comporta el virus, ja que per exemple esperaven una mortalitat superior. Ordeig va dir que la situació continua sent “molt complexa” però que s’està “pel camí toca”. Ara per ara, s’han confirmat 16 positius.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12