El Col·legi Notarial de Catalunya va acollir el 14 de maig l’acte de presa de possessió dels notaris que exerciran a Catalunya després d’haver aprovat l’última oposició. Entre els nous actuaris, Alejandro Aragón París, de 28 anys, és un dels professionals del sector més joves de Catalunya. Nascut a Màlaga, ha començat a exercir al Pont de Suert.
Alejandro Aragón va cursar la carrera de Dret durant quatre anys i va estar preparant les oposicions a notari durant 4 anys i 8 mesos unes 13 o 14 hores diàries i només descansava el dissabte. Va comentar que a la família no hi ha cap actuari, tot i que “la meva mare, que és advocada, m’ha donat suport perquè estudiés notaria i el meu germà també va aprovar les oposicions en la mateixa convocatòria, en què la mitjana d’edat dels que han superat les proves en aquest exercici ha estat de 30 anys”.
Aragón va explicar que existeix un llistat de notaries que estan buides i que cadascú tria les que prefereix i, segons la nota treta a l’oposició, se li adjudica una de les places desitjades. En aquest sentit, va triar el Pont de Suert. Va apuntar que “els primers dies els clients de la notaria es van sorprendre de trobar-se amb un notari tan jove, però, un cop passat l’efecte inicial, em van dipositar la seva confiança i més sabent que al despatx hi treballen des de fa anys dues empleades molt professionals”. Va dir que en el seu cas, està tot el dia pendent de la feina i cercant solucions a les problemàtiques plantejades, fins i tot quan és a casa.
Va recomanar als futurs professionals del sector “començar exercint en una població petita per aplicar la teoria apresa i amarar-se de les problemàtiques que van sorgint per millorar com a professional”.
Va afegir que un dels principals reptes que afronta és la interpretació de la llei i com aplicar-la, atès que no contempla tots els casos que es donen dia a dia. A més, va comentar que s’aprenen les lleis estatals i “Catalunya té una legislació pròpia urbanística i fiscal, que no ens han ensenyat mentre estudiàvem”, va assegurar el notari del Pont de Suert.
Alejandro Aragón va comentar que els ciutadans acostumen a anar al notari per fer testament, atorgar un poder, tramitar una herència, fer l’escriptura d’un pis que compra o ven o constituir una societat. Hi ha casos menys comuns com ara voler efectuar un tràmit, però no tenir els papers al dia i, aleshores, s’ha de treballar de valent per fer les gestions i trobar la solució.
El nou notari del Pont de Suert va reconèixer que “la formació en habilitats tecnològiques és una exigència de tot professional d’una notaria i que cal estar al dia”. Va afegir que hi ha hagut molts canvis els darrers 20 anys i que hi ha un Portal Notarial del Ciutadà que permet fer molts tràmits en línia, com la formalització d’escriptures.
Sobre l’increment de processos de mediació i conciliació als que obliga la nova llei d’eficiència judicial abans de presentar demandes civils o mercantils als jutjats, va afirmar que “haurem d’assumir més feina” i va demanar que tothom hi posi de la seva part perquè es trobi una solució en poques setmanes i evitar que els casos “s’eternitzin” en els jutjats durant força anys, va concloure Aragón.