El Grup de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments d’Agrotecnio–Universitat de Lleida (UdL) i l’empresa Argal col·laboren des de fa dècades en projectes orientats a reduir additius, incorporar ingredients vegetals d’alt valor funcional i millorar la conservació dels aliments.
Ahir, en una nova edició dels Breakfast4Inno, les trobades d’innovació organitzades per Agrotecnio i el Parc Agrobiotech de Lleida, e van presentar alguns d’aquests desenvolupaments que contribueixen a una alimentació més saludable i sostenible.
La catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL i responsable del grup, Olga Martín-Belloso, va exposar el treball del seu equip en tecnologies de processament avançat, com ara els camps elèctrics polsats (PEF), els ultrasons, la llum polsada, la impressió 3D o el disseny de nanoestructures. Els PEF permeten pasteuritzar aliments en continu, millorar l’extracció de sucs i olis, així com estimular la generació de compostos bioactius.
Paral·lelament, els recobriments comestibles desenvolupats pel grup contribueixen a allargar la vida útil dels aliments frescos i mínimament processats reduint la transpiració, preservant aromes i minimitzant la pèrdua de líquids, entre altres funcions. L’equip també investiga l’ús de nanoemulsions per allargar la vida útil dels aliments o incorporar-los vitamines i antioxidants, així com hidrogels i oleogels d’origen vegetal per reduir o substituir els greixos saturats en aliments processats.
Segons Martín-Belloso, “aquestes tecnologies permeten avançar cap a una indústria alimentària més sostenible, amb productes de més qualitat i processos més eficients”.
Entre els desenvolupaments del grup destaquen les cremes vegetals enriquides amb compostos bioactius procedents de subproductes hortícoles, els recobriments comestibles que prolonguen la vida útil de productes frescos i els sistemes de nanoemulsions, hidrogels i oleogels vegetals per reduir el contingut de greixos saturats i aportar compostos beneficiosos per a la salut amb una millor absorció al cos humà.
La col·laboració entre la UdL i Argal es va inciar el 1995 i ha generat patents i ha consolidat una relació tecnològica de llarg recorregut.














