El Departament d’Agricultura ha iniciat la seva participació en el projecte europeu Gustos, que té per objectiu reduir en un 15% el malbaratament alimentari als menjadors escolars. La iniciativa, desenvolupada juntament amb el País Basc i finançada per l’Agència Executiva Europea de Salut i Digital (HaDEA), permetrà implementar una eina per a quantificar el malbaratament alimentari als menjadors escolars i desenvolupar plans de prevenció de malbaratament alimentari als centres educatius catalans. A partir de l’octubre, deu escoles catalanes formaran part d’aquest pla pilot fins el juny de 2026. Pel curs 2026-2027 es duran a terme sessions obertes pels centres que desitgin implementar aquestes pràctiques.
En el marc del projecte, també s’ha previst crear una eina de bones pràctiques i recomanacions a disposició de tota la comunitat educativa europea i el desenvolupament de cursos de prevenció de malbaratament alimentari per a professors i treballadors de menjadors. El Agricultura s’encarregarà de liderar el projecte amb l’objectiu de transferir el coneixement necessari perquè altres escoles d’Espanya i Europa puguin aplicar les diferents estratègies i recomanacions que en formen part. Així mateix, des de la Generalitat asseguren que el projecte Gustos servirà per continuar la feina iniciada des del Departament, amb la millora de la guia de prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars de Catalunya i amb el Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament.
Mateu Blanch inaugura el cicle de tallers sobre aprofitament alimentari a l’Espai Sunka
Mateu Blanch del restaurant Caravista, va obrir ahir la roda de Tallers de Cuina d’Aprofitament a l’Espai Sunka del carrer Bisbe Martin Ruano, en el marc de la campanya ‘- la resta que suma +’. Caneló de tàrtar d’escalivada amb olives, Fideus a la cassola de tros i Flam amb fruita de Lleida i terra cruixent van ser els tres plats que Blanch va presentart davant una quarantena d’assistents que van poder degustar-los. Els tallers de sensibilització sobre l’aprofitament dels aliments els programen el Banc dels Aliments i la Fundació Jericó amb el suport de la Generalitat i la col·laboració de Plusfresc i Cuina Amiga.