El Congrés va aprovar ahir la Llei contra el malbaratament alimentari, que busca reduir la quantitat d’aliments que acaben a les escombraries.
La llei estableix que a partir de l’1 de gener del 2025 els grans supermercats tindran l’obligació de disposar d’un pla per prevenir el malbaratament i arribar a acords amb bancs d’aliments o ONG. També es vol promoure que els establiments disposin de línies de venda de productes lletjos.
La norma estableix sancions de fins a 500.000 euros a les indústries, empreses de distribució al detall, hostaleria i restauració que no l’apliquin. Segons els càlculs, l’any 2020 es van llençar 1.364 milions de quilos d’aliments a les llars espanyoles, una mitjana de 31 quilos o litres per persona.
Segons la FAO, actualment es desaprofita aproximadament el 30% dels aliments que es produeixen al món, mentre que a la UE aquesta xifra voreja el 20%. “Són els països amb millor nivell de renda els que malgasten menys”, va dir el ministre Planas. Tanmateix, va alertar que la major part es produeix a la transformació, l’hostaleria i les llars.
La llei estableix que els grans supermercats tindran l’obligació de disposar d’un acord amb bancs d’aliments o ONG per facilitar el menjar que es puguin consumir, però estigui amb una data pròxima a la caducitat. També es vol promoure que els establiments comercials disposin de línies de venda productes lletjos o poc estètics amb l’objectiu d’incrementar el consum d’aliments de temporada i proximitat. Així mateix, la llei obliga els bars i restaurants a permetre que els clients s’enduguin allò que no han menjat o begut en un envàs.
En el segon ordre de prioritats es contempla la transformació dels aliments que no s’hagin venut, però que mantinguin les condicions òptimes de consum, en productes com sucs, melmelades o cremes, entre d’altres. Quan els aliments ja no siguin aptes per al consum humà, la preferència d’ús serà, per aquest ordre, l’alimentació animal i fabricació de pinsos; l’ús com a subproductes en una altra indústria ja com a residus, i l’obtenció de compost o biocombustibles.