Tres empreses productores Ponent han unit esforços per recuperar la menta i la farigola per crear dues begudes naturals edulcorades amb mel. L’aposta per aquesta beguda elaborada amb herbes mediterrànies respon a un projecte de col·laboració per fomentar el consum i la difusió dels aliments de proximitat a través de la cooperació entre els productors del territori.
En aquest sentit, la iniciativa és fruit de la col·laboració entre l’empresa familiar Torrons i Mel Alemany d’Os de Balaguer amb els productors d’herbes aromàtiques i culinàries Dverd de Vilanova del Segrià i la fàbrica Click&Brew de Torrefarrera. Sota el nom de ‘Mà de Sant’ les dues begudes tenen la voluntat d’esdevenir una alternativa als refrescos habituals.
L’elaboració del refresc ‘Mà de Sant’ és un exemple de cooperació entre empreses del territori i un projecte que ha aconseguit la unió de productors que, a priori, desenvolupen la seva activitat en àmbits diferents. Mentre que la firma de Torrefarrera ja està avesada a la creació de begudes, per Alemany el projecte ha estat “un repte” perquè mai havien treballat en l’elaboració d’una beguda. “Està lluny de la nostra proposta, però ens va semblar interessant”, explicava el gerent, Ferran Alemany. La beguda té el seu origen en el projecte personal de l’igualadí Xavi Homs, qui considera que actualment hi ha poca varietat de refrescos. “Vaig pensar que seria una bona idea elaborar un refresc diferent dels que et trobes al supermercat”, va dir.
La seva decisió d’apostar per firmes lleidatanes va sorgir durant el procés d’investigació per trobar un productor adient al projecte. Homs també va apuntar que “fer un refresc és fàcil si no et preocupen les calories, els additius o els conservants”. Des de l’agost es venen els dos productes en botelles de 33 mil·lilitres i el de farigola és “únic” al mercat.
